Sanepid: ostrożnie z nasionami chia

Producenci liczący na duże zyski płynące z mody na chia mogą się srogo zawieść. Przekroczenie normy lub brak zezwoleń może skończyć się dotkliwą karą.

Publikacja: 31.07.2017 19:28

Sanepid: ostrożnie z nasionami chia

Foto: Pixabay

Chia, znana też jako szałwia hiszpańska, należy do rodziny jasnotowatych. Pochodzi z południowego Meksyku i Gwatemali. Roślinę tę uprawiali już Aztekowie, zanim Krzysztof Kolumb odkrył Amerykę. W ostatnim czasie nasiona chia robią prawdziwą furorę w segmencie zdrowej żywności. Wszystko dzięki dużej zawartości kwasu omega-3, alfa-linolenowego ALA oraz antyoksydantów. Wykorzystywane są do przyrządzania napojów oraz żywności.

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał właśnie komunikat z ostrzeżeniem przed niekontrolowanym wykorzystywaniem nasion chia w produktach spożywczych. Przekroczenie dopuszczalnej normy może spowodować problemy ze zdrowiem.

Nasiona chia zostały dopuszczone do użytku na rynku europejskim w 2009 r. Na podstawie ekspertyzy toksykologicznej Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności określił, że nasiona mogą stanowić 5 proc. całkowitego składu danego produktu. Kiedy w 2013 r. pojawiła się żywność zawierająca szałwię hiszpańską, Komisja Europejska rozszerzyła zastosowanie nasion do 10 proc.

Chia znalazła zastosowanie w pieczywie, mieszankach śniadaniowych i owocowych. Można nabyć również nasiona w czystej postaci w opakowaniu o maksymalnej wadze 15 g. Od 2015 r. w sprzedaży pojawiły się również soki owocowe z dodatkiem nasion chia.

Zastosowanie ich w innych produktach powinno mieć autoryzację zgodną z prawem unijnym. GIS informuje, że brak zezwolenia lub przekroczenie dopuszczalnej normy zawartości chia w produktach może skutkować grzywną, a nawet ograniczeniem wolności.

Lekarze i technolodzy żywienia zwracają szczególną uwagę na wzmocnienie przez szałwię hiszpańską działania leków obniżających ciśnienie oraz jej wpływ na te, które kontrolują poziom cukru we krwi. Ponadto występuje ryzyko zmniejszenia krzepliwości krwi. O ile olej z nasion chia ma właściwości antynowotworowe, o tyle zawarty w nim kwas ALA może działać niekorzystnie na tkankę gruczołową piersi.

Podobnie u mężczyzn będących w grupie ryzyka zachorowania na nowotwór prostaty. Szałwia hiszpańska wpływa także negatywnie na hormony. Spożywanie nasion może powodować zaburzenia gospodarki estrogenowej. Duże ilości chia mogą wywołać bardzo poważne problemy układu pokarmowego objawiające się ostrymi biegunkami. Lekarze apelują również o ostrożność w przypadku alergii i chorób autoimmunologicznych. Spożywanie w nadmiarze nasion chia może się przyczynić nawet do wystąpienia udaru.

Chia, znana też jako szałwia hiszpańska, należy do rodziny jasnotowatych. Pochodzi z południowego Meksyku i Gwatemali. Roślinę tę uprawiali już Aztekowie, zanim Krzysztof Kolumb odkrył Amerykę. W ostatnim czasie nasiona chia robią prawdziwą furorę w segmencie zdrowej żywności. Wszystko dzięki dużej zawartości kwasu omega-3, alfa-linolenowego ALA oraz antyoksydantów. Wykorzystywane są do przyrządzania napojów oraz żywności.

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał właśnie komunikat z ostrzeżeniem przed niekontrolowanym wykorzystywaniem nasion chia w produktach spożywczych. Przekroczenie dopuszczalnej normy może spowodować problemy ze zdrowiem.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Nauka
Niesporczaki pomogą nam zachować młodość? „Klucz do zahamowania procesu starzenia”
Nauka
W Australii odkryto nowy gatunek chrząszcza. Odkrywca pomylił go z ptasią kupą
Nauka
Sensacyjne ustalenia naukowców. Sfotografowano homoseksualny akt humbaków
Nauka
Deszcz podczas burzy może uratować życie. Mokra skóra zmniejsza skutki pioruna
Nauka
Odkryto nowy gatunek pterozaura. Latający dinozaur mógł żyć 168 milionów lat temu