Koniec mitu śniadania jako najważniejszego posiłku dnia

Obaliliśmy teorię, według której śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia – zapewnia w rozmowie z serwisem rp.pl prof. Flavia Cicuttini z Monash University w Melbourne.

Aktualizacja: 01.02.2019 04:27 Publikacja: 01.02.2019 04:21

Koniec mitu śniadania jako najważniejszego posiłku dnia

Foto: instagram.com/poranek_maklera

Australijscy naukowcy, których wyniki badań publikuje „British Medical Journal”, ustalili, że osoby spożywające regularnie śniadania, przyjmują znacząco więcej kalorii niż osoby, które opuszczają ten posiłek. I w efekcie raczej przybierają na wadze.

- Przez dekady eksperci żywieniowi napominali wszystkich, by nie zapominać o śniadaniu, argumentując, że ludzie, którzy próbują zredukować swoją wagę opuszczając ten posiłek, robią błąd, bo w efekcie podjadają więcej w ciągu dnia i gorzej metabolizują jedzenie – przypomina w rozmowie z serwisem rp.pl prof. Flavia Cicuttini z Monash University w Melbourne. - Nasze badania wykazały, że tak nie jest, nie ma na to żadnego dowodu – tłumaczy prof. Cicuttini.

Zespół badaczy z Monash University wykazał bowiem, że osoby, które nie jedzą śniadań, spożywają w ciągu dnia średnio o 260 kalorii mniej.

W związku z tym nie jest najlepszą strategią na odchudzanie wmuszanie w siebie śniadań, bo „może to przynieść odwrotny skutek”.

- Osoby, które jedzą śniadanie, mają raczej skłonność do tycia, a nie chudnięcia – kwituje prof. Cicuttini w rozmowie z rp.pl.

„Mniej więcej co trzeci mieszkaniec krajów rozwiniętych regularnie opuszcza jedzenie śniadania” – zwraca uwagę prof. Tim Spector z King’s College London w komentarzu do tekstu, który ukazał się na łamach „BMJ”. „Nie znaczy to jednak, że każda osoba z nadwagą skorzystałaby na rezygnacji z tego posiłku. Niektórzy ludzie są zaprogramowani tak, że wolą jeść wcześniej w ciągu dnia, a inni później, co może pasować do ich osobistego, unikalnego metabolizmu” – dodaje prof. Spector.

Australijscy naukowcy, których wyniki badań publikuje „British Medical Journal”, ustalili, że osoby spożywające regularnie śniadania, przyjmują znacząco więcej kalorii niż osoby, które opuszczają ten posiłek. I w efekcie raczej przybierają na wadze.

- Przez dekady eksperci żywieniowi napominali wszystkich, by nie zapominać o śniadaniu, argumentując, że ludzie, którzy próbują zredukować swoją wagę opuszczając ten posiłek, robią błąd, bo w efekcie podjadają więcej w ciągu dnia i gorzej metabolizują jedzenie – przypomina w rozmowie z serwisem rp.pl prof. Flavia Cicuttini z Monash University w Melbourne. - Nasze badania wykazały, że tak nie jest, nie ma na to żadnego dowodu – tłumaczy prof. Cicuttini.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Nauka
Niesporczaki pomogą nam zachować młodość? „Klucz do zahamowania procesu starzenia”
Nauka
W Australii odkryto nowy gatunek chrząszcza. Odkrywca pomylił go z ptasią kupą
Nauka
Sensacyjne ustalenia naukowców. Sfotografowano homoseksualny akt humbaków
Nauka
Deszcz podczas burzy może uratować życie. Mokra skóra zmniejsza skutki pioruna
Nauka
Odkryto nowy gatunek pterozaura. Latający dinozaur mógł żyć 168 milionów lat temu