Najwyższej jakości woda źródlana dostępna dla każdego

O procesie produkcji wody Dar Natury, jej jakości i właściwościach zdrowotnych rozmawiamy z Panem Krzysztofem Salatą, Kierownikiem Zakładu Produkcyjnego Rzeniszów.

Publikacja: 14.12.2017 10:36

Najwyższej jakości woda źródlana dostępna dla każdego

Jesteśmy w jednym z najnowocześniejszych zakładów tego typu w Europie. Na czym polega ta nowoczesność?

 

Zakład Produkcyjny w Rzeniszowie powstał w 2010 roku i jest jednym z najbardziej zaawansowanych zakładów produkujących wodę 5 i 3 galonową (odpowiednio 18,9l i 11l) w Europie. Wszystkie instalacje techniczno-technologiczne zostały wykonane przez renomowane firmy specjalizujące się w budowie tego typu urządzeń i obiektów. W procesie produkcji bardzo ważne są: jakość, niezawodność, stabilność i uporządkowanie. Technologia, którą tutaj posiadamy, ma 7 lat i jest to zaawansowany technicznie układ urządzeń, który w zupełności wystarcza do tego, żeby zapewnić od początku do końca właściwy proces produkcji. Niektóre firmy budują linie produkcyjne etapami, uzupełniając je w miarę potrzeb o nowe podzespoły. W naszym przypadku od początku była to kompletna linia produkcyjna, przygotowana do regularnego osiągania nominalnych wydajności. Nasza linia produkcyjna składa się m.in. z: paletyzacji i depaletyzacji butli, ciśnieniowej kontroli butli pustych, myjni, wolumetrycznego napełniania butli w sterylnej komorze, dekapslowania i kapslowania butli, ozonowania ostatniej wody płuczącej oraz instalacji mycia i dezynfekcji CIP. Cały proces jest ściśle monitorowany, dzięki czemu możemy zapewnić stabilną i najwyższą jakość wody dla naszych klientów.

 

Powiedzmy w takim razie jaką wodę piją konsumenci Daru Natury?

 

Przede wszystkim bardzo dobrą. Tutaj gdzie się znajdujemy, w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej, mamy bardzo ciekawy obszar geologiczny bogaty w wody triasowe, z których korzystamy. Woda ma bardzo stabilne parametry fizykochemiczne, co potwierdzają regularnie przeprowadzane badania laboratoryjne. Wydobywamy ją ze studni głębinowej, która ma głębokość 200 m. To pozwala uniknąć jakichkolwiek zewnętrznych czynników mogących mieć wpływ na jej skład, smak czy zapach. Warto również podkreślić, że Dar Natury to woda niskozmineralizowana. Oznacza to, że jest ona dobra do picia praktycznie dla każdego. Jej dodatkowym atutem jest dobry balans pomiędzy zawartością magnezu i wapnia, który powoduje, że Dar Natury korzystnie wpływa na nasz organizm. Rzadko zdarza się, żeby tego typu wody były niskosodowe, co jest ważne w kontekście różnych ograniczeń związanych ze spożywaniem soli.

 

Z jak dużymi zasobami mamy w tym miejscu do czynienia?

 

W naszym przypadku nie ma obawy, aby źródło szybko się wyczerpało. Niektórzy twierdzą wręcz, że „pod nami znajduje się ocean wody”. Ma to istotne znaczenie przy tworzeniu planów rozwoju tego biznesu. Ciekawostką może być fakt, że pod ziemią nasza woda źródlana ma temperaturę ok. 13 stopni Celsjusza niezależnie od pory roku i taka woda trafia do butli.

 

Jak w takim razie wygląda proces produkcji?

 

Nie jest on zbyt skomplikowany. Woda źródlana wydobywana jest ze studni i podczas tego procesu jest napowietrzana i delikatnie filtrowana przez filtry piaskowe. Następnie woda trafia na wspomnianą wcześniej nowoczesną linię produkcyjną. Na każdym etapie produkcji woda oraz butle poddawane są szczegółowej kontroli mikrobiologicznej, fizykochemicznej i organoleptycznej. Ważną role pełni tutaj nowoczesne laboratorium zakładowe, które na bieżąco monitoruje proces produkcji dla zapewnienia najwyższej  jakości finalnego produktu.

Fabryka w Rzeniszowie dysponuje mocą produkcyjną  ponad 1000 butli na godzinę, co jest wystarczające do zaspokojenia aktualnego popytu na wodę źródlaną Dar Natury dla klientów w całej Polsce.

Aby produkcja wody przy zastosowaniu nowoczesnej technologii była możliwa niezbędny jest kompetentny i zaangażowany Zespół. Tak się składa, że taki właśnie zespół pracuje w Zakładzie Produkcyjnym w Rzeniszowie, przyczyniając się do tworzenia wysokiej jakości produktu jakim jest woda źródlana DAR NATURY.

 

Jaka jest trwałość Państwa wody?

 

Jeśli chodzi o datę przydatności do spożycia to mówimy tutaj o terminie 6 miesięcy od daty produkcji. Rekomendujemy, by wodę spożyć w ciągu trzech tygodni od chwili umieszczenia butli na dystrybutorze oraz zalecamy jej przechowywanie w chłodnym i ciemnym miejscu.

 

Na koniec zapytam Pana o politykę jakości którą Państwo stosujecie?

 

„Jakość” to jedno ze słów kluczy, które przyświecają nam w codziennej pracy. Nadrzędnym zadaniem firmy Getfresh sp. z o.o., a tym samym Zakładu Produkcyjnego w Rzeniszowie,  jest m.in. produkcja wody źródlanej „Dar Natury” w zgodzie z wszystkimi obowiązującymi wymogami jakościowymi i bezpieczeństwa żywnościowego.

Dzięki nowoczesnym rozwiązaniom technologicznym mamy możliwość utrzymywać procesy produkcyjne i jakościowe na najwyższym poziomie. O kontroli wody w trakcie nalewania i w laboratorium już wspominałem. Dodatkowo linia produkcyjna posiada tester szczelności butli, dzięki któremu uszkodzone butle są eliminowane, do tego dochodzi kilkuetapowe ich mycie, a finalnie klient otrzymuje sprawdzone, wysokiej jakości opakowanie.

W procesie tzw. nalewu prowadzonych jest też szereg kontroli i analiz parametrów jakościowych. Restrykcyjne kontrole przechodzi także ostateczny produkt. Każda partia produkcyjna przed dostarczeniem do klienta musi zostać „uwolniona”, czyli otrzymać certyfikat jakości.

Potwierdzeniem spełnienia rygorystycznych wymagań jakościowych stawianych wodzie źródlanej Dar Natury jest certyfikat HACCP (nadany przez renomowaną  firmę certyfikującą).

 

Rozmawiał: Tomasz Popławski

 

Jesteśmy w jednym z najnowocześniejszych zakładów tego typu w Europie. Na czym polega ta nowoczesność?

Zakład Produkcyjny w Rzeniszowie powstał w 2010 roku i jest jednym z najbardziej zaawansowanych zakładów produkujących wodę 5 i 3 galonową (odpowiednio 18,9l i 11l) w Europie. Wszystkie instalacje techniczno-technologiczne zostały wykonane przez renomowane firmy specjalizujące się w budowie tego typu urządzeń i obiektów. W procesie produkcji bardzo ważne są: jakość, niezawodność, stabilność i uporządkowanie. Technologia, którą tutaj posiadamy, ma 7 lat i jest to zaawansowany technicznie układ urządzeń, który w zupełności wystarcza do tego, żeby zapewnić od początku do końca właściwy proces produkcji. Niektóre firmy budują linie produkcyjne etapami, uzupełniając je w miarę potrzeb o nowe podzespoły. W naszym przypadku od początku była to kompletna linia produkcyjna, przygotowana do regularnego osiągania nominalnych wydajności. Nasza linia produkcyjna składa się m.in. z: paletyzacji i depaletyzacji butli, ciśnieniowej kontroli butli pustych, myjni, wolumetrycznego napełniania butli w sterylnej komorze, dekapslowania i kapslowania butli, ozonowania ostatniej wody płuczącej oraz instalacji mycia i dezynfekcji CIP. Cały proces jest ściśle monitorowany, dzięki czemu możemy zapewnić stabilną i najwyższą jakość wody dla naszych klientów.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Nauka
Niesporczaki pomogą nam zachować młodość? „Klucz do zahamowania procesu starzenia”
Nauka
W Australii odkryto nowy gatunek chrząszcza. Odkrywca pomylił go z ptasią kupą
Nauka
Sensacyjne ustalenia naukowców. Sfotografowano homoseksualny akt humbaków
Nauka
Deszcz podczas burzy może uratować życie. Mokra skóra zmniejsza skutki pioruna
Nauka
Odkryto nowy gatunek pterozaura. Latający dinozaur mógł żyć 168 milionów lat temu