Spór w sprawie dotyczył nakazu przeprowadzenia badań środowiska pracy. Konkretnie chodziło o spółkę, która prowadziła hotel i restaurację w nim. Państwowy powiatowy inspektor sanitarny wszczął wobec firmy postępowanie w sprawie stanu higieniczno – sanitarnego restauracji.
Konieczne są badania i pomiary
Ostatecznie nakazał spółce przeprowadzić i potwierdzić właściwymi protokołami badania i pomiary stężeń oraz natężeń czynników szkodliwych występujących na stanowiskach pracy w kuchni restauracyjnej.
Urzędnicy wskazali, że kontrola sanitarna wykazała brak pomiarów stężeń i natężeń czynników szkodliwych na stanowiskach pracy. A to ich zdaniem narusza przepisy rozporządzenia ministra zdrowia z 2 lutego 2011 r. w sprawie badań i pomiarów czynników szkodliwych dla zdrowia w środowisku pracy oraz wymagania zawarte w art. 207 § 2 kodeksu pracy.
Firma zakwestionowała tę część nakazu. Ale państwowy wojewódzki inspektor sanitarny nie zmienił zdania. Przypomniał, że obowiązkiem pracodawcy jest rozpoznanie zagrożeń występujących na stanowisku pracy oraz ich ilościowa identyfikacja, czyli wykonanie stosownych pomiarów określających wielkość narażenia pracowników na dany czynnik. Przeprowadzenie stosownych pomiarów i badań pozwala z kolei prawidłowo przeprowadzić ocenę ryzyka zawodowego poprzez porównanie uzyskanych wyników z ustalonymi przepisami prawa wartościami dopuszczalnymi.
W ocenie organu odwoławczego przepisy dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy mają bezwzględny charakter i przyświeca im cel ochrony życia i zdrowia pracownika. Badania i pomiary środowiska pracy mają w pełni i obiektywnie ocenić warunki pracy, umożliwiając zastosowanie właściwych środków zapobiegających chorobom zawodowym i innym chorobom związanym z wykonywaną pracą. Kontrola realizacji przez pracodawcę obowiązków związanych z wykonywaniem badań i pomiarów czynników szkodliwych dla zdrowia stwierdzonych w środowisku pracy wykonywana jest przez organy kontroli sanitarnej w ramach sprawowania przez nie bieżącego nadzoru sanitarnego.