Kiedy pracodawda musi zagwarantować pracownikom dostęp do zimnych napojów

Pracownicy muszą mieć dostęp do zimnych napojów zawsze, gdy w środowisku pracy utrzymują się warunki uzasadniające ich uzyskanie. Szef nie może zwolnić się z tego obowiązku, wypłacając zatrudnionym ekwiwalent pieniężny. Rozwiązaniem może być zamontowanie w pomieszczeniach pracy klimatyzacji.

Aktualizacja: 01.08.2017 09:27 Publikacja: 01.08.2017 06:10

Woda do picia powinna być dostępna w odległości do 75 m od stanowisk pracy.

Woda do picia powinna być dostępna w odległości do 75 m od stanowisk pracy.

Foto: shutterstock

W upalne dni firma musi zagwarantować podległym pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych napoje. Tak wskazuje art. 232 kodeksu pracy. Ich rodzaj i temperatura powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy.

Konieczność zapewnienia zimnych napojów powstaje wobec osób pracujących na otwartej przestrzeni, gdy temperatura powietrza przekracza 25oC. Jeśli zatrudnieni wykonują zadania w pomieszczeniu, obowiązek ten aktualizuje się, gdy temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28oC (§ 4 ust. 1 rozporządzenia Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów; DzU z 1996 r. nr 60, poz. 279). Tym samym zainstalowanie w zamkniętych pomieszczeniach klimatyzatorów i zapewnienie w ten sposób temperatury nieprzekraczającej 28°C powoduje, że pracodawca nie musi zapewniać pracownikom zimnych napojów.

Stanowiska pracy, na których zatrudnieni pracownicy powinni otrzymywać napoje, a także szczegółowe zasady ich wydawania ustala pracodawca w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi. Jeżeli w firmie nie działa żadna organizacja związkowa, sprawy te ustala pracodawca po uzyskaniu opinii przedstawicieli pracowników (§ 5 rozporządzenia w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów).

Pracodawca sam natomiast określa rodzaj napojów nieodpłatnie udostępnianych pracownikom. Mogą to być np. soki, woda mineralna, kompot czy zimna kawa.

Przepisy prawne nie precyzują, jaką ilość napojów chłodzących należy zapewnić podwładnym. Musi to być jednak ilość zaspokajająca potrzeby pracowników (§ 4 ust. 2 rozporządzenia w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów).

Napoje powinny być wydawane podwładnym w dniach wykonywania przez nich prac uzasadniających ich wydawanie. Są to więc dni, w których temperatura przekracza odpowiednio 25oC lub 28oC, w zależności od tego, czy podwładny pracuje w pomieszczeniu, czy na zewnątrz. Załoga powinna mieć dostęp dla tych napojów w ciągu całej zmiany roboczej, jeśli przez cały ten czas utrzymuje się wysoka temperatura. Szef nie może zwolnić się z tego obowiązku, wypłacając zatrudnionym w zamian ekwiwalent pieniężny (§ 6 ust. 1 i 3 oraz § 8 rozporządzenia w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów).

Bez względu na warunki pracy, wszystkim pracownikom trzeba zapewnić wodę zdatną do picia lub inne napoje. Ich ilość, rodzaj i temperatura powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy i potrzeb fizjologicznych pracowników (§ 112 rozporządzenia MPiPS z 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy; dalej: rozporządzenie w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy; tekst jedn. DzU z 2003 r. nr 169, poz. 1650 ze zm.). Miejsca czerpania wody zdatnej do picia powinny znajdować się nie dalej niż 75m od stanowisk pracy i mają być zabezpieczone przed zanieczyszczeniem i zakażeniem (§ 113 ust. 1 i 2 rozporządzenia w sprawie ogólnych przepisów bhp). Natomiast miejsca czerpania wody nienadającej się do picia powinny być oznakowane zgodnie z Polską Normą (§ 113 ust. 3 rozporządzenia w sprawie ogólnych przepisów bhp).

BHP

W upalne dni firma musi zagwarantować podległym pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych napoje. Tak wskazuje art. 232 kodeksu pracy. Ich rodzaj i temperatura powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy.

Konieczność zapewnienia zimnych napojów powstaje wobec osób pracujących na otwartej przestrzeni, gdy temperatura powietrza przekracza 25oC. Jeśli zatrudnieni wykonują zadania w pomieszczeniu, obowiązek ten aktualizuje się, gdy temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28oC (§ 4 ust. 1 rozporządzenia Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów; DzU z 1996 r. nr 60, poz. 279). Tym samym zainstalowanie w zamkniętych pomieszczeniach klimatyzatorów i zapewnienie w ten sposób temperatury nieprzekraczającej 28°C powoduje, że pracodawca nie musi zapewniać pracownikom zimnych napojów.

Prawo karne
Przeszukanie u posła Mejzy. Policja znalazła nieujawniony gabinet
Prawo dla Ciebie
Nowe prawo dla dronów: znikają loty "rekreacyjne i sportowe"
Edukacja i wychowanie
Afera w Collegium Humanum. Wykładowca: w Polsce nie ma drugiej takiej „drukarni”
Edukacja i wychowanie
Rozporządzenie o likwidacji zadań domowych niezgodne z Konstytucją?
Praca, Emerytury i renty
Są nowe tablice GUS o długości trwania życia. Emerytury będą niższe