- Prowadzę niewielką firmę. Czy mam obowiązek wprowadzić przerwy w pracy dla swoich pracowników przeznaczoną na spożycie przez nich posiłku, a jeżeli tak – to w jaki sposób ją ustanowić? – pyta czytelnik.
Istnieje taki obowiązek, ale dotyczy on tylko tzw. przerwy śniadaniowej, która trwa minimum 15 minut (art. 134 k.p.). Dodatkowo ustawodawca w art. 141 k.p. przewidział możliwość (czyli nie obowiązek) ustanowienia jednej maksymalnie 60-minutowej przerwy przeznaczonej na spożycie posiłku lub załatwienie spraw osobistych. Jej wprowadzenie nie zwalnia jednak pracodawcy z obowiązku zapewnienia swoim podwładnym innych zagwarantowanych przepisami prawa pracy przerw, m.in. tej z art. 134 k.p. >patrz tabela z porównaniem przerw z art. 134 i 141 k.p.
Cel przerwy z art. 141 k.p. został wyraźnie określony w tym przepisie. Nie ma jednak przeszkód, aby pracownik wykorzystał ją w inny, dowolnie wybrany sposób (np. na wykonywanie ćwiczeń relaksacyjnych).
Dopuszczalnego czasu tej przerwy nie wolno podzielić. Wykluczone jest więc korzystanie w ciągu dnia z kilku parominutowych pauz.
Mimo że z tego przepisu jednoznacznie wynika, że przerwa trwa do 60 minut, to pracodawca może ją skrócić. Natomiast nie może tego zrobić pracownik. Jeśli wcześniej opuści stanowisko pracy, motywując to faktem niewykorzystania przerwy, to może się narazić nie tylko na karę porządkową, ale przede wszystkim na zwolnienie i to w trybie „dyscyplinarnym".