Zakładanie wakacyjnego biznesu - co warto wiedzieć

Maja Fabrowska, doradca podatkowy, konsultant podatkowy w Dziale Doradztwa Podatkowego BDO

Aktualizacja: 24.06.2017 14:10 Publikacja: 24.06.2017 10:00

Zakładanie wakacyjnego biznesu - co warto wiedzieć

Foto: 123RF

Rz: Z jakimi obciążeniami muszą się liczyć osoby prowadzące np. nad morzem sezonową gastronomię?

Maja Fabrowska: Prowadzenie tzw. małej gastronomi w okresie wakacyjnym łączy się z wieloma obowiązkami prawnymi takimi jak rejestracja firmy w CEiDG, jeśli zakładamy działalność jednoosobową lub spółkę cywilną. Są także obowiązki formalne, np. konieczność uzyskania koncesji na sprzedaż alkoholu, rejestracja w ewidencji prowadzonej przez wójta czy np. obowiązki sanitarne i przeciwpożarowe.

A obowiązki podatkowe?

Jeśli chodzi o obowiązki podatkowe, to musimy wybrać jedną z czterech form opodatkowania – skalę podatkową (stawki 18 i 32 proc.), podatek liniowy (19 proc.), ryczałt lub kartę podatkową. To, na jaką formę się zdecydować, zależy od tego jaki dochód osiągniemy ze sprzedaży posiłków i napojów, czy będziemy uwzględniać koszty uzyskania przychodu, zatrudniać pracowników itp. Takie kwestie warto przeanalizować przed założeniem wakacyjnego biznesu. Karta podatkowa jest najprostszą formą opodatkowania i wybierana jest właśnie przez osoby prowadzące działalność gastronomiczną (sprzedaż posiłków domowych bez możliwości sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5 proc.). W tym przypadku nie można jednak korzystać z żadnych ulg i odliczeń, z wyjątkiem odliczenia od podatku zapłaconej składki na ubezpieczenie zdrowotne. Przy ryczałcie nie trzeba prowadzić ksiąg i rozliczać kosztów, płaci się podatek od zarobionych kwot. Jeśli prowadzimy „małą gastronomię" bez sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5 proc., to możemy zastosować stawkę 3 proc. Najczęściej jednak wybierane jest rozliczenie według skali lub podatek liniowy. Te formy można zastosować do wszystkich rodzajów sezonowej działalności. Nie musimy się rejestrować jako podatnicy VAT, chyba, że przekroczyliśmy limit 150 000 zł w poprzednim roku. Trzeba też pamiętać o kasie fiskalnej po przekroczeniu limitu zwolnienia w kwocie 20 000 zł.

Czy sprzedaż z budki na kółkach podlega opłacie targowej?

Nie. Opłatę targową pobiera się od osób sprzedających na targowiskach. W przypadku popularnych w ostatnich latach foodtrucków mamy do czynienia nie ze sprzedażą, ale ze świadczeniem usług gastronomicznych (potwierdził to np. NSA w wyroku z 10 stycznia 2017 r., II FSK 3729/14). Usługa gastronomiczna polega na przygotowaniu posiłków z półproduktów i np. na serwowaniu napojów. Jest więc pojęciem znacznie szerszym niż sprzedaż. Opłatę targową trzeba natomiast opłacać za sprzedaż w różnych miejscach targowych, jeśli są tam sprzedawane gotowe posiłki i napoje. Opłacie targowej nie podlega także sprzedaż w budynkach lub ich częściach.  —rozmawiała Aleksandra Tarka

Rz: Z jakimi obciążeniami muszą się liczyć osoby prowadzące np. nad morzem sezonową gastronomię?

Maja Fabrowska: Prowadzenie tzw. małej gastronomi w okresie wakacyjnym łączy się z wieloma obowiązkami prawnymi takimi jak rejestracja firmy w CEiDG, jeśli zakładamy działalność jednoosobową lub spółkę cywilną. Są także obowiązki formalne, np. konieczność uzyskania koncesji na sprzedaż alkoholu, rejestracja w ewidencji prowadzonej przez wójta czy np. obowiązki sanitarne i przeciwpożarowe.

Pozostało 82% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Praca, Emerytury i renty
Płaca minimalna jeszcze wyższa. Minister pracy zapowiada rewolucję
Prawo dla Ciebie
Nowe prawo dla dronów: znikają loty "rekreacyjne i sportowe"
Prawo karne
Przeszukanie u posła Mejzy. Policja znalazła nieujawniony gabinet
Sądy i trybunały
Trybunał Konstytucyjny na drodze do naprawy. Pakiet Bodnara oceniają prawnicy
Mundurowi
Kwalifikacja wojskowa 2024. Kobiety i 60-latkowie staną przed komisjami