Spór w sprawie dotyczył odmowy zatwierdzenia i wpisu do rejestru zakładów produkujących i wprowadzających do obrotu żywność baru mlecznego prowadzonego przez spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością.
Wszystko zaczęło się po tym, jak spółka złożyła do państwowego powiatowego inspektora sanitarnego wniosek o zatwierdzenie i wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli.Upoważnieni przedstawiciele inspekcji przeprowadzili kontrolę lokalu. W protokole potwierdzili, że adaptacja baru została przeprowadzona zgodnie z zatwierdzonym przez rzeczoznawcę projektem a także, że został on przygotowany do działalności związanej z przetwarzaniem żywności.
W czasie wizji lokalu stwierdzono jednak naruszenie przepisów w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Konkretnie chodziło o usytuowanie wyrzutni powietrza z lokalu. Okazało się, że wentylacja została usytuowana na zewnątrz budynku w ścianie przybudówki parterowej przyległej do budynku, w którym znajduje się lokal gastronomiczny.
Spółka złożyła oświadczenie o podjęciu działań zmierzających do rozbudowy instalacji wentylacyjnej o komin wyciągowy odprowadzający opary z kuchni ponad poziom dachu.
Inspektor sanitarny wydał postanowienie, w którym potwierdził, że bar został zrealizowany zgodnie z przedłożonym projektem technologicznym, ale wbrew przepisom o warunkach technicznych. Tym samym nie zostały spełnione warunki do zatwierdzenia i wpisu do rejestru.W odwołaniu spółka wniosła o zmianę decyzji m.in. poprzez przyznanie warunkowego zatwierdzenia i wpisu do rejestru zakładów produkujących i wprowadzających do obrotu żywność.