Są to pozostałości po antycznym mieście Neapolis (współczesne Nabeul). Podwodne pozostałości zajmują powierzchnię 20 hektarów. Zachowały się fundamenty domostw, czytelny jest układ uliczek.
Poszukiwania tego miasta, zwłaszcza portu, rozpoczęły się już w 2010 roku. Ale dopiero po siedmiu latach udało się to ekspedycji zorganizowanej przez Institut National du Patrimoine Tunisien oraz Uniwersytet Sassari-Oristano na Sardynii. Zatopione miasto znajduje się w wodach tunezyjskich.
Podczas prowadzenia tegorocznych poszukiwań warunki pogodowe były bardzo sprzyjające. Pracami kierował tunezyjski badacz dr Mounir Fantar Odkryte ruiny zlokalizowano 60 kilometrów na południowy - wschód od Tunisu, pochodzą one z IV wieku po Chrystusie.
- Odkrycie jest bardzo cenne, ponieważ wreszcie uzyskamy prawdziwe informacje o mieście wymienianym przez wielu antycznych autorów. To odkrycie z całą pewnością pozwoliło nam określić, że Neapolis był głównym ośrodkiem produkcji sosu garum i zasolonych ryb, chyba największym centrum ich produkcji w państwie rzymskim", powiedział Fantar. Prawdopodobnie właśnie garum dostojnicy z Neapolis zawdzięczali swoje bogactwo - wyjaśnia dr Mounir Fantar.
W trakcie podwodnej penetracji, archeolodzy natknęli się na setki wanien, basenów służących właśnie do produkcji tego słynnego sosu. Wytwarzano go w następujący sposób: Do naczynia wrzucano małe ryby lub rybie wnętrzności (makreli, sardeli, sardynek, szprotek, barwen, sardeli, tuńczyka), solono, mieszano z ziołami (koper, kolendra, seler, cząber, szałwia, ruta, mięta, lubczyk, tymianek, majeranek) i wystawiano na słońce na miesiąc; w tym czasie zachodził proces fermentacji; Zawartość naczynia odcedzano, a otrzymany płyn wykorzystywano jako przyprawę.