Prenumerata 2018 ju˜ż w sprzedża˜y - SPRAWD˜!

Kraj

Jacek Kurski odwołany ze stanowiska prezesa TVP

Rada Mediów Narodowych odwołała dziœ ze stanowiska prezesa TVP Jacka Kurskiego. Będzie pełnił swoje obowišzki do paŸdziernika, do chwili rozstrzygnięcia konkursu na to stanowisko.

O odwołanie Jacka Kurskiego wnioskowała Joanna Lichocka.

To pierwsza decyzja Rady Mediów Narodowych, której inauguracyjne posiedzenie odbyło się wczoraj. W skład rady wchodzi pięć osób: Krzysztof Czabański, Joanna Lichocka i Elżbieta Kruk (PiS), Grzegorz Podżorny (Kukiz'15) i Juliusz Braun (PO). Jak podajš media, za odwołaniem Kurskiego było czterech z pięciu członków Rady Mediów Narodowych, wœród nich szef RMN - Krzysztof Czabański. Od głosu wstrzymał się Grzegorz Podżorny

Jak dotšd Rada Mediów Narodowych nie przedstawiła uzasadnienia swojej decyzji. Do mediów dotarło jedynie stwierdzenie RMN, że "Kurski Ÿle wywišzywał się ze swoich obowišzków".

Rada Mediów Narodowych ogłosi konkurs na następcę Jacka Kurskiego, który to konkurs ma być rozstrzygnięty do połowy paŸdziernika. Jeszcze dziœ natomiast miała zapaœć decyzja co do osoby, która będzie pełniła obowišzki prezesa TVP do chwili rozstrzygnięcia konkursu. Ostatecznie Rada Mediów Narodowych zdecydowala, że funkcję tę do tej chwili będzie pełnić Kurski.

Według Fakt.pl Kurskiego na stanowisku prezesa ma zastšpić była szefowa TVP1 Małgorzata Raczyńska. Jak zaznacza dziennik, Raczyńska jest "przyjaciółkš rodziny Kaczyńskich".

Jacek Kuski pełnił funkcję prezesa TVP od stycznia tego roku. Został na to stanowisko powołany decyzjš ministra skarbu.

ródło: rp.pl

WIDEO KOMENTARZ